Wat is probiotica?
Voordat we verdergaan met de uitleg over hoe je ervoor kunt zorgen dat probiotica ervoor kan zorgen dat je darmflora in balans blijft, is het goed eerst te weten wat probiotica nu eigenlijk is? Probiotica is een verzamelnaam voor levende micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën en gisten, die in bepaalde voedingsmiddelen worden toegevoegd. Ze worden vaak beschouwd als ‘goede’ bacteriën omdat ze gezondheidsvoordelen bieden, zoals het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van een goede spijsvertering en het verlichten van symptomen van diarree. Het zijn nuttige bacteriën die natuurlijk voorkomen in het maag-darmkanaal.
Probiotica als supplement
Probiotica kunnen worden gebruikt als een supplement om de gezondheid te verbeteren. Probiotica bevatten levende bacteriën die de gezondheid van de darmen kunnen verbeteren. Ze kunnen helpen de balans te herstellen tussen de gezonde en schadelijke bacteriën die in de darmen leven. Deze supplementen zijn beschikbaar in capsulevorm, poeder of als gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kaas en kombucha. In een webshop voedingssupplementen zijn er allerlei verschillende varianten verkrijgbaar. Dus heb je het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is met je darmflora, dan doe je er zeker verstandig aan om je hier eens verder in te verdiepen. Uiteraard is het wel belangrijk om serieuze problemen direct te bespreken met je huisarts.
Hoe neem je probiotica in?
Probiotica kunnen als supplementen worden ingenomen, als poeder, in tabletten of als een verrijkte voedingsmiddel. Als supplementen kunnen ze voorafgaand aan een maaltijd worden ingenomen met water of een andere vloeistof, zoals yoghurt. Als poeder of in verrijkte voedingsmiddelen kunnen ze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals sappen, smoothies of yoghurt. Als tabletten kunnen ze worden ingenomen met voedsel of water. Het grote voordeel hieraan is, is dat ze praktisch smakeloos zijn. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken over een eventuele smaak. Het innemen kan op ieder gewenst moment en geschiedt bij voorkeur op een lege maag. Op deze manier hebben de goede bacteriën de kans om zich te kunnen nestelen en kunnen ze het ‘gevecht’ met de slechten aangaan.